Koret teller 45 sangere fra Hole, Ringerike, Jevnaker, Hadeland, Bærum og Oslo, og har forberedt denne oppsetningen med jevnlige helgeøvelser helt siden april. Som tonefølge har koret med seg 21 musikere fra Oslofjord kammerfilharmoni.
Tidligere år har koret framført blant annet Juleoratoriet og Messias. I år er det altså «Skapelsen» som skal fylle kirkerommene på Ringerike.
Billetter
Billetter legges ut for salg på www.ringbillett.no fra 1.november, og billetter kan også kjøpes hos korsangerne. Billettprisen er 300 kroner inkludert avgift. Inviter med familie og gode venner. Dette bør bli årets julegave i Hole og på Ringerike!
Sangerelite
De tre solistene som skal være med på årets oppsetning, er hentet fra Norges sangerelite. Bassen Magne Fremmerlid har vært solist med Ringerike Vocalis flere ganger og har blitt en publikumsyndling på Ringerike. «Enestående» og «malmklar» er bare noe av det anmelderne har skrevet om Fremmerlid de siste årene.
Den yngste av solistene, tenoren Erik Grøtvedt, er med oss for aller første gang. Det samme gjelder den meritterte sopranstjernen fra Tromsø, Berit Norbakken Solset, som turnerer over hele verden. Hun har sunget i såvel konserthuset i Tokyo som oparahuset i Sidney, og gjort innspilling med BBC. “Hun er den ideelle Haydn-tolker med en stemme av krystallklar uanstrengthet”, skriver en anmelder om henne.
Merittert konsertmester
Konsertmester for orkesteret er Stig Nilsson, tidligere første-konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester fra 1977 til 2008. Gjennom mer enn 30 år satte han sitt preg på Oslofilharmonien, og var med på å løfte orkesteret fram og gjøre det verdenskjent under dirigent Mariss Jansons. Mange kjenner kanskje Oslofjord kammerfilharmoni fra operaoppsetningene på Oscarsborg om sommeren, der det har fast oppdrag.
Dirigent for kor og orkester på konsertene er Grethe Ulversøy, kantor i Hole kirke.
Skildrer skapelsen
«Skapelsen» feirer og skildrer jordens skapelse slik den beskrives i Bibelen og i John Miltons episke dikt «Paradise Lost». Verket ble komponert i 1797-1798 etter inspirasjon fra turer til London der Haydn hadde hørt Händels populære verker for kor, solister og orkester. Haydns eget oratorium slo godt an hos publikum og musikere helt fra første framføring i 1798, og har siden vært et svært populært verk.
Gjennom hele komposisjonen kan man finne musikalske bilder som beskriver skapelsesprosessen; Lyset skildres for eksempel med en «eksplosjon» i C-dur, og man kan fornemme vann som renner og løver som brøler.
Takk til sponsorer
Vi takker hjerteligst for økonomisk støtte fra Norges Korforbund, Ringerike kommune, Sparebank1 Ringerike-Hadeland og Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal.